Polski Szef Kuchni,
członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni,
ambasador nurtu Modern Polish Cusine.
Autor i współautor książek kulinarnych.
Executive Chef w restauracji “Sztormowa“
Karierę gastronomiczną rozpoczął w stylowym Zamku Jan III Sobieski w Rzucewie , gdzie zakochał się w gotowaniu i upewnił się o słuszności decyzji w wyborze kierunku swojej przyszłości zawodowej.
Następne lata spędził w Sopocie, kreując od podstaw bardzo prestiżową restaurację Villa Sedan. Z tej restauracji trafił do Hotelu Nadmorski**** w Gdyni gdzie rozwijał się zawodowo jako Szef kuchni. Po 5 latach postanowił opuścić Trójmiasto, aby przygotować się do objęcia stanowiska Executive Chef w słynnym Boutique Hotelu Blow Up Hall***** w Poznaniu. Tam rozpoczął kreację nowego nurtu kulinarnego Modern Polish Cuisine, któremu jest wierny o dziś.
Z Poznania trafił do odrestaurowanego XIVw. zamku na mazurach w Giżycku, którego zamieniono w Hotel St. Bruno**** na stanowisko Executive Chef. Ostatnim miejscem pracy przed powrotem do rodzinnego trójmiasta był Grand Hotel Tiffi***** w Iławie na stanowisku Executive Chef.
Po powrocie do swojego ukochanego trójmiasta rozpoczął pracę jako Executive Chef w Restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku. Po „Szafarni 10” objął stanowisko Executive Chef w Hotelu Hafffner***** w Sopocie.
Następnym miejscem kulinarnej przygody była restauracja, którą sygnował swoim nazwiskiem "Chmielna by Grzegorz Labuda" w Gdańsku.
Autor książek kulinarnych:
- „Przysmaki szlacheckie”
- „Domowa Paszteciarnia”
- „Niezwykłe obiady”
- „Pieczenie rolady, kotlety i inne mięsne fantazje”
- „Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie" oraz
- „Wykwintna Kuchnia Polska” ,współautor książki wydanej pod patronatem Pani Prezydentowej Anny Komorowskiej
Podczas swojej pracy gotował m.in :
- Podczas szczytu polsko-ukraińskiego (A. Kwaśniewski - W. Juszczenko)
- Podczas wizyty George’a Busha w Polsce
- Podczas szczytu przywódców europejskich państw G6
- Dla finalistek miss World
- Podczas wizyty Al Gore w Polsce
- Podczas polskiej Prezydencji w UE.
Osiągnięcia zawodowe:
- Dwukrotnie nominowany do Kulinarnego Oskara
- Wyróżniony przez żółty przewodnik Gault & Millau w kategorii Szef Kuchni regionu północnej Polski
- Juror, coach, a jednocześnie laureat wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych w tym Kulinarnego Pucharu Polski
- Zwycięzca konkursu Wine and Food Noble Night - nagrodą było szkolenie w Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu, jednej z najbardziej renomowanych szkół kulinarnych świata